Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă - 28 aprilie

25.04.2023 - Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă

28 aprilie este  „Ziua internațională a Securității și Sănătății la locul de Muncă”. Acest eveniment  organizat   de Organizația Internațională a Muncii (OIM) va aduce în acest an în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale și va explora tema unui ”mediu de lucru sigur și sănătos” ca principiu fundamental și drept la locul de muncă.

Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.

Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat la toate nivelurile, unde angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilite, principiul prevenției fiind prioritar.

La nivelul locului de muncă, o cultură puternică SSM este aceea în care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos este apreciat și promovat atât de conducere cât și de lucrători. Într-un asemenea loc de muncă lucrătorii pot să își expună preocupările cu privire la posibilele riscuri sau pericole de la locul de muncă, iar conducerea este proactivă în colaborarea cu lucrătorii pentru a găsi soluții adecvate, eficiente și durabile.

De asemenea,  28 aprilie este și Ziua Internaţională de Comemorare a lucrătorilor accidentaţi şi decedaţi în muncă, zi în care mișcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Prin acțiunile care se organizează pentru acest eveniment se urmărește conștientizarea tuturor cu privire la activitatea de prevenire şi promovarea unei culturi în domeniul SSM pentru reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.

În acest context precizăm că, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj în cursul anului 2022 au fost înregistrate un număr de 19 evenimente cu 19 accidentați, din care: 18 cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.

În vederea marcării acestui eveniment  Inspectoratul Teritorial de Munca Sălaj   organizează în data de  3 mai 2022 o întâlnire cu reprezentanți ai angajatorilor, lucrători desemnați SSM, membri ai serviciilor interne și externe de prevenire și protecție, alti participanți interesați de eveniment, dorind ca rezultatul acesteia să se concretizeze în promovarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariaţi, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare.

           Luminița Elena Nemeș                                                     Mariana Pop

           Inspector șef                                                                  Consilier CCRP

03.05.2022 - Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă

Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește pe 28 aprilie Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Acest eveniment reprezintă o campanie de sensibilizare menită să focalizeze atenția internațională asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi asupra dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.

O cultură naţională de securitate şi sănătate în muncă este una în care dreptul la un mediu de lucru sigur şi sănătos este respectat la toate nivelurile, în care guverne, angajatori şi lucrători participă activ la asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilităţi şi îndatoriri definite şi în care cea mai mare prioritate este acordată principiului prevenirii.

La nivelul locului de muncă, o cultură puternică SSM este aceea în care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos este apreciat și promovat atât de conducere cât și de lucrători. O cultură pozitivă SSM se bazează pe implicarea  tuturor părților în îmbunătățirea continuă a securității și sănătății la locul de muncă. Într-un loc de muncă cu o cultură SSM puternică, lucrătorii se simt confortabil să își expună preocupările cu privire la posibilele riscuri sau pericole de la locul de muncă, iar conducerea este proactivă în colaborarea cu lucrătorii pentru a găsi soluții adecvate, eficiente și durabile. Acest lucru necesită o comunicare deschisă și un dialog bazat pe încredere și respect reciproc.

Inspecția Muncii din România se alătură inițiativei OIM de a sărbători Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă promovând, în acest an, participarea și dialogul social în crearea unei culturi pozitive a securității și sănătății în muncă.

În vederea marcării acestui eveniment  Inspectoratul Teritorial de Munca Sălaj   organizează în data de  5 mai 2022 o întâlnire cu reprezentanți ai angajatorilor, lucrători desemnați SSM, membri ai serviciilor interne și externe de prevenire și protecție, alti participanți interesați de eveniment, dorind ca rezultatul acesteia să se concretizeze în promovarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariaţi, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare.

                             

Luminița Elena Nemeș                                                   Mariana Pop

                 Inspector șef                                                             Consilier CCRP

27.04.2021 - Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se marchează în fiecare an la 28 aprilie şi reprezintă un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei şi sănătăţii celor care lucrează, precum şi a muncii decente.

Obiectivele principale sunt atât prevenirea și combaterea răspândirii virusului          SARS-COV-2 în rândul angajaților din toate sectoarele de activitate de pe piața muncii cât și prevenirea producerii accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

În contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, Inspectoratul Teritorial de Muncă

Sălaj recomandă angajatorilor și lucrătorilor respecte întocmai normele de securitate și sănătate în muncă si să acționeze responsabil pentru prevenirea contaminării și îmbolnăvirii angajaților cu virusul SARS-COV-2.

Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată.

În contextul epidemiologic actual, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus, angajatorul are obligaţia de a asigura măşti de protecţie, mănuşi de protecţie etc., de a acorda, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape de hârtie, dezinfectanţi etc.) şi de a stabili măsuri igienico-sanitare, cu consultarea medicilor de medicina muncii, de a asigura dezinfectarea locurilor de muncă.

De asemenea, se recomandă evitarea organizării reuniunilor de lucru cu număr mare de  participanţi, limitarea contactului dintre persoane, păstrarea distanţei de siguranţă, evitarea activităţilor colective.

Pandemia demonstrează de ce sănătatea și siguranța trebuie să fie un drept pentru toți cei care lucrează.

 

                                                          

                          Luminița Elena Nemeș                                         Mariana Pop

                        Inspector șef                                                       Consilier CCRP

Ziua SSM 2020

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se marchează în fiecare an la 28 aprilie şi reprezintă un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei şi sănătăţii celor care lucrează, precum şi a muncii decente.

Campania programată iniţial, destinată combaterii violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, a fost înlocuită în contextul pandemiei cu COVID-19 cu campania "Opriţi pandemia! Securitatea şi sănătatea la locul de muncă pot salva vieţi!".

Scopul campaniei este combaterea pandemiei COVID-19 pentru stoparea creşterii numărului de cazuri noi şi pentru a proteja siguranţa şi sănătatea lucrătorilor la locul de muncă.

În contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, Inspecţia Muncii recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi de autorităţile competente, pentru gestionarea şi limitarea răspândirii COVID-19. Inspecţia Muncii vine în întâmpinarea angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă prin prezentarea unor aspecte practice legate de contextul actual.

Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată.

În contextul epidemiologic actual, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus, angajatorul are obligaţia de a asigura măşti de protecţie, mănuşi de protecţie etc., de a acorda, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape de hârtie, dezinfectanţi etc.) şi de a stabili măsuri igienico-sanitare, cu consultarea medicilor de medicina muncii, de a asigura dezinfectarea locurilor de muncă.

De asemenea, se recomandă evitarea organizării reuniunilor de lucru cu un grup mai mare de trei participanţi, limitarea contactului dintre persoane, păstrarea distanţei de siguranţă, evitarea activităţilor colective.

Totodată, recomandarea adresată angajatorilor este de a introduce, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca în perioada stării de urgenţă.

 

                       Luminița Elena Nemeș                                         Mariana Pop

                       Inspector șef                                                      Consilier CCRP

Ziua SSM 2019

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) sarbatoreste Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca (SSM) pe 28 aprilie a fiecărui an pentru promovarea la nivel mondial a prevenirii accidentelor si a bolilor profesionale.

In vederea marcarii acestui eveniment  Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj  a organizat in data de  24 aprilie 2019 o intalnire cu reprezentanti ai angajatorilor, lucratori desemnati SSM, membri ai serviciilor interne si externe de prevenire si protectie, alti participanti interesati de eveniment fiind prezentate materiale privitoare la statistica accidentelor de munca inregistrate in judetul Salaj in anul 2018 si in primele patru luni ale anului 2019, de asemenea au fost prezentate accidentele grave inregistrate anul trecut, alte materiale privind securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor tineri.

De asemenea au fost prezentate principalele actiuni din Programul de actiuni pentru anul 2019, cu deosebire campania nationala privind prevenirea riscurilor de cadere de la inaltime in domeniul constructiilor, care a debutat in luna martie cu actiuni de mediatizare, informare, constientizare in randul principalilor actori din domeniul constructiilor, urmand etapa de control in lunile iunie – octombrie.

 

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                           Compartiment Comunicare si Relatii cu PubliculR