MASS-MEDIA
Back

17.09.2024 - Securitatea și sănătatea în muncă în activitatea de manipulare a coletelor și corespondenței

Piața de curierat a fost și rămâne în continuare una dintre cele mai dinamice piețe, aflată într-o continuă dezvoltare pe masură ce comerțul electronic continuă să ia amploare.

În perioada de pandemie și ulterior acesteia, volumul activității în domeniul serviciilor de livrare de coletărie și corespondență, prin intermediul firmelor de profil, a crescut.

Această activitate are la bază o logistică ce se regăsește la locurile de depozitare și sortare, respectiv utilaje de transport /transfer colete și corespondență complexă.

Totodată, transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produce un număr semnificativ de accidente de muncă, având deseori o gravitate mare. O pondere importantă în numărul accidentaților în muncă, o au lucrătorii care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare la sediul firmelor de specialitate sau pe traseul de coletărie.

Activitatea de prevenire a acestor accidente este o problemă care trebuie să primeze, având în vedere numărul de vehicule și utilaje implicate, diversitatea acestora, tonajul de marfă transportat în fiecare an și volumul  activității de livrare la domiciliu.

În acest context, Inspecția Muncii a considerat că, în acest an, se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care desfășoară activități de manipulare manuală și/sau mecanizată a coletelor și corespondenței.

Acțiunea de control are ca scop diminuarea riscului de accidentare în timpul activităților de manipulare coletărie și corespondență.

În cadrul controalelor, inspectorii de muncă verifică dacă angajatorii au elaborat instrucțiuni proprii pentru completarea și aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă, adaptate particularităților activităților și ale locurilor de muncă din cadrul unității, dacă au întocmit planul de prevenire și protecție bazat pe evaluarea riscurilor, dacă instruirea este suficientă și adecvată pentru toți lucrătorii angrenați în această activitate precum și consemnarea acesteia în fișa de instruire individuală a lucrătorilor și nu în ultimul rând dacă sunt implementate măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților și eliminarea producerii de evenimente nedorite.

Pe lângă controale, inspectorii de muncă informează angajatorii și angajații cu privire la importanța respectării normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă, urmărind creșterea gradului de conștientizare a acestora cu privire la necesitatea respectării reglementărilor în domeniu.

 

 

Luminița Elena Nemeș                                           

Inspector șef   

 

Mariana Pop

Consilier CCRP