MASS-MEDIA
Înapoi

Principiul egalității de tratament în relațiile de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş reiterează tuturor angajatorilor unul dintre principiile fundamentale instituite în dreptul muncii si anume pe cel referitor la nediscriminare. Reglementarea din Codul Muncii constituie o reglementare-cadru, în timp ce O.G. nr. 137/2000 şi Legea nr. 202/2002 reprezintă reglementarea concretă, de detaliu a acestui principiu.

Sensul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii constă în interdicţia pentru angajator de a săvârşi acte sau fapte discriminatorii. Astfel, este interzisă discriminarea atât faţă de potenţialii salariaţi, deci faţă de cei aflaţi în procesul de recrutare şi selecţia a personalului, cât şi faţă de cei aflaţi deja într-un raport juridic de muncă, respectiv în procesul de încheiere, executare, suspendare, modificare şi încetare a contractului individual de muncă.

În acest context ţinem să exemplificăm câteva tipuri de discriminări pe criterii de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, apartenenţă politică, avere sau origine socială:

A. la angajare

-oferte de muncă exclusiv pentru bărbaţi sau, după caz pentru femei cu impunerea unei limite de vârstă (angajez secretară, femeie în vârstă de 35 ani);

-oferte de muncă care includ cerinţe privind imaginea unei persoane (aspect fizic plăcut sau încadrarea în unele limite de înălţime şi/sau greutate);

B.la locul de muncă

-poate să apară: la stabilirea şi schimbarea condiţiilor de muncă, în momentul stabilirii salariului, la stabilirea sarcinilor de serviciu şi a responsabilităţilor, atunci când se fac selecţii pentru participarea la programe de perfecţionare, la promovare, etc.  

Mai mult, prin Legea nr. 151/2020 pentru modificarea și completarea Codului Muncii, legiuitorul a înţeles să  sancţioneze orice formă de discriminare cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei.

În raport de cele enunţate recomandăm tuturor angajatorilor să evite orice formă de discriminare/hărţuire/victimizare, atât în procesul de recrutare şi selecţie a personalului cât şi în cel al derulării raporturilor juridice de muncă.

 

 

 

     Ion Samoilă,                                                              Ionela Ciurariu,                                                       

                           Inspector Şef                                                            Inspector de muncă