MASS-MEDIA
Înapoi

Informare privind respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul industriei alimentare

În vederea diminuării consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea legislației de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase,fabricarea produselor din carne și fabricarea produselor lactate, se recomandă următoarele:
-  evaluarea  riscurilor specifice generate de atmosferele explozive luând în considerare probabilitatea producerii şi persistenţei atmosferelor potenţial explozive;
-  evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific, stabilite în urma evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională;
- elaborarea şi actualizarea documentului privind protecţia împotriva exploziilor care demonstrează în special, că au fost determinate și evaluate riscurile de explozie;
-  verificarea echipamentelor de muncă  sub PT ISCIR la termenul scadent; 
- verificarea permanentă a  funcționării corecte a aparaturii de măsură și control, precum și a instalațiilor de captare, reținere și neutralizare a substanțelor nocive degajate în desfășurarea proceselor tehnologice;
- luarea  măsurilor tehnico-organizatorice necesare sau  utilizarea unor mijloace corespunzătoare, în special echipamente mecanice, pentru a evita necesitatea manipulării manuale a maselor de către lucrători;
-  accesul lucrătorilor  la fişele cu date de securitate puse la dispoziţie de către furnizor în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulamentul nr. 1.907/2006 pentru substanțele toxice utilizate în activitate;
-asigurarea  protecţiei împotriva electrocutării (verificarea existenţei legăturii la instalaţia de punere la pământ pentru echipamentele de muncă electrice folosite pentru executarea diferitelor operaţii – existenţa buletinelor de măsurători);
- asigurarea controlului medical la angajarea în muncă şi examenul medical periodic al lucrătorilor, în conformitate cu  HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor;
- echipamentele de muncă, corespunzătoare tehnologiilor folosite, să fie certificate din punct de vedere al securității în muncă și să fie în totalitate, în stare de funcționare, dotate cu  dispozitivele și instalațiile de protecție conform cărților tehnice.