MASS-MEDIA
Back

27.08.2024 - Clauze specifice ce pot fi prevăzute în contractul individual de muncă

Clauzele contractuale au o importanță majoră atât pentru angajator, cât și pentru angajat, fapt pentru care atunci când se întocmește un contract individual de muncă trebuie acordată o atenție specială acestora. Pe lângă clauzele esențiale și obligatorii, care nu pot lipsi din nici un contract individual de muncă, între cele două părți, mai pot exista și clauze speciale.

Astfel, între angajator și angajat pot fi negociate și cuprinse în contractul individual de muncă și clauze specifice care, potrivit Codului Muncii și fără ca enumerarea să fie limitativă, sunt considerate următoarele:

•      clauza cu privire la formarea profesională;                

•      clauza de neconcurență;

•      clauza de mobilitate;

•      clauza de confidențialitate.

Clauza cu privire la formarea profesională face referire la formarea profesională la care participă salariatul. În cazul în care angajatorul și angajatul stabilesc efectuarea unui curs/stagiu de formare profesională, cele două părți pot reglementa condițiile și termenii derulării contractului individual de muncă pe parcursul și ulterior formării profesionale atât pentru situația în care formarea profesională este inițiată de angajator cât și pentru situația în care salariatul este cel care are inițiativa participării la o formă de pregătire profesională.

Potrivit Codului muncii, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, părțile pot negocia și include în contract o clauză de neconcurență, prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se afla în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o platească pe toată perioada convenită. Această clauză își produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă și numai dacă în cuprinsul acestuia sunt prevăzute în mod concret activitățile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizației de neconcurență lunare, perioada pentru care își produce efectele, terții în favoarea cărora se interzice prestarea activității, precum și aria geografică unde salariatul poate fi în  competiție cu angajatorul.

Prin intermediul clauzei de mobilitate, angajatorul și angajatul stabilesc de comun acord că executarea obligațiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc prestabilit. In acest caz, salariatul beneficiază de beneficii suplimentare în bani sau în natură, iar cuantumul acestora trebuie specificat în contractul de muncă. Clauza de mobilitate nu trebuie confundată cu delegarea salariatului, având în vedere că cea din urmă se efectuează din dispoziția conducătorului entităţii, cu indicarea scopului şi a termenului delegării, pentru executarea obligaţiilor de muncă în afara locului de muncă permanent.

Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu divulge date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în perioada executării contractului individual de muncă, în condiţiile stabilite de regulamentul intern al unităţii, de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Motivul pentru care se utilizează această clauză este dat de protejarea sistemului informațional din cadrul societății, care include: date cu privire la angajați, clienți, furnizori dar și informații ce țin de procesul de producție, tehnologie, activitate financiară, prin divulgarea cărora s-ar putea genera prejudicii majore.

În funcție de specificul postului, în cuprinsul contractului individual de muncă pot fi inserate și alte clauze, în afara celor prevăzute în Codul Muncii ,însă fără a depăși dispozițiile normelor care guvernează relațiile de muncă, ca de exemplu:

Clauza de obiectiv(rezultat)  prespune stabilirea în sarcina salariatului a unei obligații de rezultat, privitoare la atingerea unui obiectiv concret și este valabilă numai în măsura în care sarcina concretă este precisă și posibilă.

Clauza de utilizare/returnare a echipamentelor puse la dispoziţie de angajator. În această categorie pot fi incluse telefoane mobile de serviciu, laptop-uri, autoturisme, iar termenii şi condiţiile legate de returnarea acestora la încetarea relaţiilor de muncă ar trebui să fie incluse în contractul individual de muncă pentru evitarea litigiilor.

Clauza de stabilitate poate viza atât drepturi ale salariatului, cât și ale angajatorului. Salariatul va avea astfel garanția stabilității locului de muncă pentru o anumită perioadă de timp, iar angajatorul se poate asigura că salariatul nu va avea inițiativa încetării contractului de muncă într-un anumit interval de timp. Totuși, contractul individual de muncă poate înceta pentru motive care țin de persoana salariatului, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Muncii, sau în cazul în care angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile.

Subliniem faptul că aceste clauze specifice sunt facultative, ele fiind exclusiv rezultatul negocierii contractului individual de muncă. 

Important de reținut este faptul că prin clauze specifice nu pot fi stabilite obligații care sunt interzise prin lege sau care restrâng parțial sau total drepturile salariatului, ca de exemplu: concediere la cererea angajatului, interzicerea dreptului de a demisiona, restrângerea dreptului la grevă, limitarea exercițiului libertății sindicale, obligarea angajatului de a lucra pentru societate un anumit număr de ani,etc.

În situaţia în care o clauză încalcă prevederile legale  este afectată de nulitate  fiind  înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

Luminița Elena Nemeș                                           

Inspector șef     

Mariana Pop

Consilier CCRP